• JW3, London
  • JW3, London
  • JW3, London
  • JW3, London
  • Exterior (image credit: Hufton + Crow)
  • Main auditorium from stage (image credit: Nina Sologubenko)
  • Main auditorium from balcony (image credit: Nina Sologubenko)
  • Cinema auditorium (image credit: Hufton + Crow)

...transforming Jewish life in the capital

JW3 London

 

Project summary

 

JW3 (Jewish Community Centre) aims to create an inclusive gateway to all things Jewish, where Jews of every stripe, young and old, orthodox and secular, can encounter other Jews.

 

JW3’s programme embraces arts, culture, debate, food & drink, nightlife, health & fitness, and family – all with a Jewish flavour and context.

 

The new building is modern, forward thinking and fun, filled with events and activities that invigorate Jewish life in the capital. Through a program of events and through the new community centre building, JW3 is transforming the lives of the tens of thousands of Jews living in London.

 

The scheme comprises a flexible three-storey community centre; a generous open space or piazza for outdoor events, carefully protected from the Finchley Road; and a residential block of 14 two-bedroom flats with views to the southwest. Occupying part of the ground and the first floors is a flexible multipurpose hall designed to cater for a wide variety of uses ranging from drama, dance, lectures and workshops to flat floor events such as functions, exhibitions, bar mitzvas etc. It is a robust, clean-finished room with an audience balcony and retractable seating that can quickly reconfigure the room between formats. The multipurpose hall accommodates up to 270 people seated or a standing audience of 400. A double height acoustic sliding door connects the room to the central foyer/hub of the building and a matching second door brings daylight into the space or can be opened onto the adjacent outdoor piazza. An intimate screening room located of the ground floor foyer offers a high standard audiovisual experience for up to 60 people.

 

Charcoalblue advised on the design of the multi-purpose hall, screening room and the performance-related technical provision throughout the building.