• Tricycle01
  • Tricycle02
  • © Tricycle Theatre
  • © Tricycle Theatre

A Renowned Local Theatre with a big ambition

Tricycle Theatre, London

 

Project summary

 

The Tricycle Theatre on London’s Kilburn High Road has been a centre for diverse, experimental productions since the 1980s. The unique footprint of the theatre sees it nestled inconspicuously between smaller shop fronts but expanding out behind the street façade to adjoin the Tricycle Cinema at the rear.

 

The proposed theatre takes the courtyard form of the 235-seat old Tricycle, with the two-level auditorium surrounding a stalls areas maintaining the intimacy whilst increasing the capacity to 294 seats. The theatre volume has been expanded to inhabit the majority of Forester’s Hall, pulling the auditorium out to the external walls and dropping the stalls entrance level to the existing floor slab. This maximises the capacity of the room, maintaining a comparable stage size whilst enlarging the visible areas to the audience and maximizing the flexibility. This key move has meant that the new auditorium becomes a more accessible space with level accessible access to stalls.

 

The new room allows adaptations to the space within the extent of the balcony. Its primary form is an end-on format that echoes the original Tricycle Theatre, but it can be adapted to do far more. In the same way as the original concept, the space is not designed to be reconfigured using gadgets and expensive machinery; rather it is a space which can be transformed by reconfiguring, adding or removing demountable structures to create the alternative formats. As a minimum, the room will be able to transform from the standard end-on format to extended end-stage, cabaret, in-the round, traverse and Promenade configurations; all with differing sized stages and seat counts and all supported by the new technical provisions.

 

A new permanent control room will be constructed at the rear of the theatre. New seating will allow for added wheelchair positions. In addition, technical staff will enjoy a new, safe working environment with a dedicated technical level on which equipment can be rigged and focused without the need for ladders or access equipment.